Talviurheilun historiaa

Talviurheilua on harrastettu eri muodoissaan jo vuosisatoja. Suomessakin on harrastettu talvilajeja todella pitkään johtuen osittain meidän pitkistä talvikausistamme. Ensimmäiset hiihtokilpailut järjestettiin Suomessa Tyrnävällä vuonna 1897, mistä lähtien on kilpailuja järjestetty tasaiseen tahtiin. Suosituimmat talviurheilulajit pitävät pintansa vuodesta toiseen, mutta on toki paljon uusiakin lajeja tullut mukaan vuosien varrella.

Hiihto

Meille suomalaisille talviurheilulajeista puhuttaessa on hiihto varmasti ykköslaji. Vaikka huippu-urheilutasolla Lahden skandaalikisojen jälkeen ei vuosikausiin tullut menestystä, on laji säilyttänyt paikkansa harrastajien keskuudessa. Ja hyvä niin, onhan se talviurheilulajeista kenties monipuolisin terveyteen ja kuntoon vaikuttava laji. Skandinaviassa, kuten muuallakin pohjoisella pallonpuoliskolla, on hiihtoa harrastettu jo tuhansia vuosia. Maailman vanhin suksi on löydetty vuonna 1938 suosta Kuolajärvellä. Tämä väline on vanha, sillä se on ajoitettu vuodelle 3298 ennen ajanlaskumme alkua. Tuskin tuohon aikaan kuitenkaan sitä oli käytetty urheiluharrastukseen, vaan kyseessä lienee olosuhteiden pakottamana tapahtunut talvisaikaan liikkumista helpottava keksintö.

Maailmanmestaruuksista pohjoismaisissa hiihtolajeissa on kilpailtu vuodesta 1925 lähtien. Pohjoismaiset lajithan ovat maastohiihto, mäkihyppy ja yhdistetty. Vuosisadan alussa ja sen jälkeenkin suomalaiset huomasivat olevansa hyviä lajissa – kansamme hallitsi alkuaikojen kilpailuja. Mäkihyppy on suomalaisille kunniakas laji, sillä suomalaiset mäkihyppääjät ovat pärjänneet kilpailuissa loistavasti kautta aikojen. Yhdistettykin on sujunut varsin mallikkaasti, vaikka lajin harrastusmahdollisuuksia onkin rajoittanut se, että hyppyrimäkiä ei kuitenkaan aivan joka kylässä ole.

Lumilautailu

Lumilautailu on perinteistä hiihtoa huomattavasti uudempi laji. Se on kuitenkin suhteellisen nopeasti saavuttanut paljon suosiota sekä maailmalla että Suomessa. Vaikka laji onkin uusi, tiedetään sitä harrastetun jossain muodossa jo 1600-luvulla Turkissa ja Alpeilla. Lajissa on kuitenkin kilpailtu vasta vuodesta 1981 lähtien. Tuolloin Yhdysvaltain Coloradon Ski Cooperissa järjestettiin King of the Mountain -niminen lumilautakilpailu.

Vuonna 1984 lumilautailu löi itsensä läpi myös Euroopassa. Ei kulunut aikakaan, kun ensimmäiset kisat järjestettiin vuonna 1986 Sveitsissä kansallisesta mestaruudesta kilpailtaessa. Suomessa ensimmäiset mestaruuskisat järjestettiin vuonna 1988 Nilsiässä, tuolloin kilpailtiin lumilautaslalomissa. Samana vuonna perustettiin myös Suomen Snowboard-liitto, joka tunnetaan nykyään Suomen Lumilautaliitto. Se on yksi vanhimmista lajiliitoista maailmassa. Suomalaiset ovat myös tässä lajissa menestyneet upeasti. Meillä on ollut useita huipputason laskijoita, kuten Roope Tonteri, Petja Piiroinen ja Enni Rukajärvi sekä monia muita.

Jääkiekko

Jääkiekon historia juontuu Pohjois-Amerikkaan, jossa brittisotilaat pelasivat otteluita Halifaxissa ja Kingstonissa 1800-luvun alussa. Joukkueisiin kuului tuolloin yhdeksän miestä. Lordi Stanley perusti vielä nykyäänkin toimivan kiekkosarjan Stanley Cupin vuonna 1893. Euroopassa ensimmäiset jääkiekko-ottelut pelattiin vuosien 1902 ja 1903 talvina Englannissa. Pohjoisamerikkalaiset ja kanadalaiset hallitsivat alkuaikojen jääkiekkoa selvästi voittaen lähes kaiken voitettavissa olleen. Jääkiekkoa pelattiin myös Australiassa jo 1900-luvun alussa.

Talviurheilun harrastus on pääasiassa luonnollisesti keskittynyt alueille, joilla talvet ovat lumisia, kuten pohjoiselle pallonpuoliskolle ja Alpeille.