Parhaat talviurheilukohteet maailmassa

Tästä artikkelista löydät listan kaikkein mielenkiintoisimmista laskettelukohteista. Tutustu näihin tarkemmin – kenties joku niistä on tuleva suosikkisi!

Aspen, Yhdysvallat

Aspen on pieni 6000 asukkaan kaupunki Yhdysvaltojen keskilännessä sijaitsevassa Coloradon osavaltiossa. Pienestä koostaan huolimatta kaupunki tunnetaan ympäri maailmaa talviurheilun keskuspaikkana.

Aspen oli kuihtuva kaivoskaupunki, johon chicagolainen liikemies Walter Paepcke ihastui. Toisen maailmansodan jälkeen hän perusti sinne muiden toimintojen lisäksi hiihtokeskuksen. Nykyään alueella asuu vakituisesti vain äveriäät rock-tähdet tai yritysjohtajat. Se on kuitenkin säilyttänyt vierailijaystävällisyytensä, sillä suuri joukko laskettelijoita sekä muita kävijöitä vierailee Aspenin hiihtokeskuksessa joka vuosi.

Alueelta löytyy neljä vuorta, joille hiihtokeskus jakaantuu. Kaikkien näiden vuorten keskukset poikkeavat painotuksissaan toisistaan. Sporttinen Aspen Mountain tunnetaan haastavista ja kumpareisista rinteistään, kun taas Aspen Highlands tarjoaa huimat maastot offarilaskemisesta ja puuterilumista kiinnostuneille laskijoille. Buttermilk on kohdennettu etenkin lapsille ja aloittelijoille.

Laajat laskualueet ja leveät rinteet ovat hyvä paikka harrastuksen aloittamiseen. Snowmass on neljän hiihtokeskuksen valikoimasta selvästi monipuolisin. Siellä on erilaisia ja eritasoisia rinteitä, minkä takia alueella viihtyvät kaiken taitotason laskijat. Snowmassilta löytyy Yhdysvaltojen suurin laskettava korkeusero.

Courchevel 1850, Ranska

Ranskan sijaitseva Courchevel 1850 kuuluu neljän keskuksen kokonaisuuteen, joka yhdessä muodostaa yhden laajimmista merkityistä hiihto- ja laskettelualueista. Muut kohteet ovat Courchevel 1650, Courchevel 1550 ja Courchevel 1300. Luvut perässä tarkoittavat niiden korkeutta, joten Courchevel 1850 sijaitsee muita kohteita korkeammalla. Vuonna 1992 alueella järjestettiin talviolympialaisten kilpailuja.

Nämä kohteet eivät ole ainoastaan eläväisiä kyliä, vaan niissä sijaitsee maailmankuuluja rinnekeskuksia. Talviurheilulajien harrastajia tulee vierailemaan alueella vuosittain runsaasti. Keskus tarjoaa paljon erilaisia ja monen tasoisia rinteitä ja reittejä laskijoiden iloksi.

Sankt Moritz, Sveitsi

Sankt Moritz on sekä kunta että talviurheilukeskus Ylä-Engadinin laaksossa itäisessä Sveitsissä. Siellä sijaitsee muun muassa Corviglian laskettelukeskus, joka on suurin Sankt Moritzin alueen laskettelukeskuksista.

Alueella on vahvasti läsnä kansainvälisen talviurheilun historia. Corvigliassa on järjestetty vuoden 1948 talviolympialaisten alppihiihtokilpailut sekä vuosina 1934, 1974, 2003 ja 2017 alppihiihdon maailmancupin osakilpailuja. Sankt Moritzin alueella järjestettiin talviolympialaiset vuosina 1928 ja 1948. Sieltä löytyy myös yksi maailman harvoista kelkkailun harrastuspaikoista, minkä takia alueella on järjestetty myös lukuisia kelkkailulajien arvokilpailuja. Mahakelkkailu eli skeleton on syntyisin juuri Sankt Moritzin alueelta.

Whistler Blackcomb, Kanada

Kanadassa, pohjoisessa Vancouverissa, sijaitsee suuri laskettelukeskus Whistler Blackcomb. Se on laajin hiihtokeskus Pohjois-Amerikassa kokonsa ja korkeutensa puolesta. Kahden vuoren, Whistlerin ja Blackcombon, välillä kulkee Peak 2 Peak -kondolihissi, joka on lajinsa korkein ja pisin maailmassa.

Kokonaisuudessaan Whistler Blackcomb on useimpina vuosina eniten vierailijoita keräävä hiihtokeskus – vuosittain siellä vierailee noin kaksi miljoonaa kävijää. Se on tuttu myös televisiosta – Vancouverin talviolympialaisten kisoja järjestettiin Whistler Blackcombissa. Keskus isännöi alppihiihdon kisoja niin miesten, naisten kuin paraolympialaistenkin osalta.