Mielenkiintoisimmat talviurheilulajit

Talvi on aikaa, jolloin voi suorittaa rasittaviakin fyysisiä suorituksia suuremmin hikoilematta. Määrättyjen urheilulajien harrastaminen on olosuhteiden takia mahdollista vain talvella.

Lumilautailu

Lumilautailu on laji, joka on saavuttanut suuren suosion sen jälkeen, kun sen alalajit halfpipe ja suurpujottelu otettiin olympialajeiksi vuonna 1998. Lumilautailun juuret ovat 1960-luvun Amerikassa, josta se on levinnyt maailmalle vauhdilla. Se on erittäin suosittu laji varsinkin nuorten keskuudessa. Lumilautailu on jaettu kolmeen eri tyyliin – on rinnelasku eli freeride, freestyle, jossa laudalla tehdään erilaisia temppuja laskettaessa ja ratalasku eli alpine snowboarding tai carving.

Suomessakin on hyvät mahdollisuudet harrastaa lumilautailua. Pitkät talvet ja lumiolosuhteet antavat kuukausien mittaisen harrastuskauden. Suomalaiset lumilautailijat ovatkin aivan maailman kärkiluokkaa, meiltä löytyy useita mitalisteja erilaisissa lajeissa. Harvinaiset talviurheilulajit taidetaan myös meillä.

Ampumahiihto

Ampumahiihto juontuu metsästys- ja sodankäyntitaidoista. Lumisissa talvioloissa metsästäjän ja sotilaan tulee pystyä rasittavan hiihdon jälkeen ampumaan tarkasti. Ampumahiihtoa tiedetään harrastetun jo 1760-luvulla Norjassa. Siitä tuli myöhemmin Pohjoismaissa suosittu sotilaitten harjoitusmenetelmä.

Moderni ampumahiihto on peräisin Ruotsista. Alun perin aseena käytettiin sotilas- tai metsästyskivääriä, kun taas ampumamatkat olivat jopa 250 metriä. Vuonna 1978 aseeksi muutettiin pienoiskivääri, mutta ampumamatkaksi tuli 50 metriä. Kilpailuissa ammutaan sekä pystystä että makuulta. Ensin harrastus oli miesten, kunnes laji houkutteli myös naisharrastajia. Tämän ansiosta naiset kilpailivatkin olympiatasolla jo vuonna 1992.

Laji on hyvin katsojaystävällinen, sillä katsomot sijaitsevat ampumapaikkojen läheisyydessä. Vaikka ampuminen onkin erittäin tärkeä osa koko lajia, täytyy kilpailijan menestyäkseen tehdä myös erinomainen hiihtosuoritus. Toisaalta yksikin ohilaukaus saattaa ratkaista kilpailun tasaväkisten kilpailijoiden välillä.

Jääkiekko

Jääkiekko on Pohjois-Euroopassa sekä Pohjois-Amerikassa suosittu talviurheilulaji. Se on nopeatempoinen joukkuepeli, joka vaatii jäädytetyn kaukalon. Laji on onnistunut kasvattamaan suosiotaan niin, että lähes kaikissa jääkiekkoa harrastavissa maissa on oma kiekkoliigansa, joissa ammattilaiset pelaavat. Lisäksi lajissa on tarjolla suuria rahoja hyvin menestyville pelaajille, lähinnä Pohjois-Amerikan NHL-liigassa. Lajin harrastajat kuuluvat usein eri seuroihin, jotka järjestävät ohjattua valmennusta jo juniori-ikäisille. Urheiluseuroissa on myös omat joukkueet eri ikäisille.

Jääkiekon juuret ovat 1800-luvun Kanadassa. Nykymuotoisen jääkiekon syntypaikaksi on julistettu McGillin yliopisto Montrealissa. Siellä kehitettiin pelille säännöt, jotka ovat aikojen kuluessa tietysti jonkin verran muuttuneet. Muun muassa pelaajamäärä on pudotettu viidestätoista kuuteen. Syöttäminen on sallittu muihinkin suuntiin, kun taas se alkuaikoina oli sallittua vain eteenpäin.

Hiihto

Hiihto tai murtomaahiihto on alkuperäinen hiihtolaji, josta on aikojen kuluessa kehittynyt useita eri lajeja. Harrastukseen tarvitaan sukset ja sauvat, joten sen aloituskustannukset eivät ole korkeat. Hiihtäminen tapahtuu yleensä tasamaalla. Hiihdosta kehittyneitä lajeja ovat muun muassa alppihiihto ja mäkihyppy. Alppihiihto tapahtuu yleensä merkityillä radoilla vuorten tai tunturien rinteillä. Apuna käytetään suksia ja sauvoja, jotka on suunniteltu juuri tähän tarkoitukseen. Nykyään suosiota on saavuttanut myös lumilaudalla tapahtuva laskettelu, jossa taas ei käytetä sauvoja apuna.