Mielenkiintoiset ja hassut talviurheilulajit

Tässä artikkelissa esittelemme erikoisia talviurheilulajeja, joita harvat ovat kokeilleet. Lue lista ja inspiroidu kokeilemaan uusia lajeja, joihin et aiemmin ole tutustunut! Ennen harrastamista on hyvä muistaa, että kunnollisilla välineillä talviurheilun terveyshyödyt saadaan parhaiten esiin.

Läskipyöräily

Läskipyöräilyn yhä jatkuva suosio osoittaa, että siinä ei ollut kyse ohimenevästä innostuksesta, vaan se on tullut urheilulajien joukkoon jäädäkseen. Yhtenä syynä lajin suosioon on sen monipuolisuus. Isot renkaat mahdollistavat ajamisen hyvin erilaisissa maastoissa.

Vähintään kolmen tuuman renkaat antavat hyvän pidon niin hiekalla kuin lumellakin, minkä takia läskipyöräilyä voi harrastaa kaikilla leveysasteilla. Sitä voi siis hyvällä syyllä kutsua myös talviurheilulajiksi. Lumi, jää ja pakkanen tuovat siihen omat haasteensa ja lisäävät sen mielenkiintoisuutta. Lajin harrastamisen talvella mahdollistaakseen osavalmistajat valmistavat nyt paljon erilaisia tuotteita, kuten lämpimiä mutta hengittäviä talvipyöräilyvaatteita, lukkopolkimiin mahtuvia talvikenkiä sekä nastarenkaita.

Ilmalautailu

Lautailuista kiinnostuneet voivat harrastaa sitä muutenkin kuin perinteisellä lumilaudalla. Jos nautit adrenaliiniryöpyistä, uusin talviurheilun trendilaji, ilmalautailu, saattaisi sopia sinulle. Alamäkeä menevän ilmalaudan päällä maataan ja sitä ohjataan vartalon painon kautta. Käsiä ei voi ohjaamisessa käyttää, sillä niillä pidetään laudasta kiinni. Välineinä tarvitaan kypärä sekä polvisuojat, koska jalkojakin käytetään laskun aikana ohjaamisessa ja vauhdin hidastamisessa.

Lumisoutu

Lumisoutu on talviurheilulaji, joka on kehitetty perinteisen kajakkisoudun pohjalta. Sitä harrastetaan lumirinteillä toisin kuin perinteistä kajakkisoutua, johon kajakit ovat suunniteltu. Lajia voidaan harrastaa niin laskettelurinteiden yhteydessä kuin puuterilumillakin. Välineen malli riippuu siitä, millaisessa maastossa soutua harrastetaan. Vaikka pelastusrenkaita ei luonnollisestikaan tarvita, muuten lumisoudussa käytetään tavallisia kajakkisoutuvälineitä, kuten kypärää ja melaa.

Lumipotkulautailu

Talvella ja lumella harrastettavia lautailun muotoja on muitakin. Yksi mahdollisuus päästä kokemaan vauhtia ja jännittäviä tilanteita on hypätä potkulaudan päälle ja laskea lumirinnettä alas. Kyse ei ole ihan tavallisesta potkulaudasta, vaan lumipotkulaudasta. Renkaiden tilalla ovat laudat, joten meno on vähintään yhtä hurjaa kuin kadulla tapahtuvassa potkulautailussa. Lumipotkulaudalla voidaan keskittyä hurjaan alamäkilaskuun tai temppuilun ystävät voivat kokeilla erilaisten hyppyjen tekemistä hyppyreissä ja erilaisilla kaiteilla. Pakollisia suojavälineitä on tässä lajissa kypärä.

Jääkiipeily

Extreme-harrastajille sopiva talviurheilumuoto on jääkiipeily. Se on nimensä mukaisesti kiipeilemistä jäällä. Lajia voidaan harrastaa joko jäätyneissä vesiputouksissa tai vuorenseinämillä, joissa on jäätikköä. Juuri jää tekee jääkiipeilystä erittäin vaikeaa ja vaarallista – sekä kiehtovaa. Lajissa vaaditaan paljon kestävyyttä ja voimaa. Sen harjoittelu voidaan aloittaa kiipeilyseinillä.

Kun tekniikka kehittyy, voidaan siirtyä jäälle kiipeämiseen. Lajissa tarvitaan ja voidaan hyödyntää paljon erilaista tekniikkaa ja välineitä. Tarvitaan muun muassa jäähakku siirtymiseen, metallipiikkiset kengät, valjaat sekä köysi. Monet kalliokiipeilyssä käytettävät välineet sopivat hyvin myös jääkiipeilyyn. Sopivien välineiden löytyminen on tärkeää niin jääkiipeilyssä kuin muissakin talvilajeissa.