Koiravaljakkoajo

Koiravaljakkoretki on monelle unohtumaton kokemus ja huikea mahdollisuus päästä kokemaan luonnon rauhaa ainutlaatuisella tavalla. Koirien ravatessa eteenpäin reki kulkee lumisella hangella lähes äänettömästi. Luminen luonto luo tapahtumalle mahtavat puitteet. Koiravaljakkomatkaa hauskempaa retkeä on vaikea kuvitella!

Koiria on perinteisesti käytetty vetotöissä. Esimerkiksi eskimot ja intiaanit käyttivät koiria valjakoidensa edessä. Rekikoirina on käytetty koirarotuja, jotka soveltuvat reen vetämiseen. Yleensä ne ovat melko pitkäjalkaisia ja vahvoja sekä kylmää hyvin sietäviä yksilöitä. Yleisimpiä rekikoirarotuja ovat samojedinkoira, alaskanmalamuutti, siperianhusky ja grönlanninkoira. Nämä koirat useimmiten nauttivat reen vetämisestä. Iloisesti ja äänekkäästi häntää heiluttaen ne lähtevät matkaan ja vauhtia riittää.

Miten se tapahtuu?

Koiravaljakko koostuu useimmiten 4-8 koirasta. Yleisin muoto on viuhkan muodossa kulkeva koirajoukko tai pariveto, jossa koirat juoksevat jonossa pareittain. Joukon keulalla juoksee johtajakoira tai johtajakoirapari. Niiden tulee olla tehtävään sopivia, itsenäisiä mutta silti ajajaa hyvin tottelevia. Parina juoksevat koirat tulee sopia toisilleen ja olla tasaväkisiä keskenään muun muassa vauhdin ja kestävyyden suhteen. Oikeiden parien löytäminen vaatii valjakon kokoajalta paljon osaamista ja koirien tuntemista.

Reen ohjaajalla on aisaan menevät ohjat, joilla hän antaa merkkejä koirille. Ajaja seisoo reen jalasten päällä sekä kyydissä voi olla ihmisiä tai tavaralastia. Kuorman paino pitää aina suhteuttaa koirien vetokykyyn. Koiravaljakkoajossa on yleistä, että ajetaan moottorikelkan tallaamaa reittiä pitkin. Silloin koirilla menee vähemmän energiaa hangessa kulkemiseen, minkä ansiosta vauhti voi olla kovempaa.

Vaikka koiravaljakkomeno on ihanaa, se ei ole täysin ilman vaaroja. Vaaranpaikkoja voivat olla esimerkiksi jään päällä oleva vesi tai päin puuta ajautuminen. Sen tähden valjakkoajo on syytä aloittaa kokeneen ajajan kanssa. Pitkän retken jälkeen vetää puoleensa lämmin juoma tai vaikka talviurheiluun keskittyvät kolikkopelit.

Valjakkoajoa eri tavoilla

Nykyisin rekikoiria enää harvoin käytetään kulkuvälineenä arkielämässä. Koiravaljakoista onkin tullut harrastus sen sijaan, että ne olisivat välttämättömyys toimeentulon kannalta. Koiravaljakkoajossa järjestetään myös kilpailuja. Niitä järjestetään ympäri maapallon siellä, missä olosuhteet siihen sopivat. Etenkin Pohjois-Amerikka on yleistä kilpailujen järjestämisaluetta. Toisaalta myös valjakkoretkeily omaksi iloksi ja ilman kilpailuihin osallistumista on monelle rakas harrastus.

Useimmissa talviurheilukeskuksissa on mahdollista päästä osallistumaan koiravaljakkosafareille, jotka ovatkin yksi yleisimmistä koiravaljakkoajon muodoista. Useimmiten safareilla yhden valjakon kyydissä voi olla 2 henkilöä kerrallaan ja valjakkoa on vetämässä 5-8 koiraa. Matkaan lähtijät varustetaan matkaan ja heille annetaan ajo-ohjeet. Matkareitit voivat vaihdella parista kilometristä koko päivän tai jopa parin päivän mittaisiin retkiin. Reitin varrelle on huolehdittu ruokailumahdollisuus ja tarvittaessa majoitus. Matka lumiseen metsään koirien kanssa on rentouttava ja voimaa antava kokemus.